Blog post 03 - De 3 Myter

BLOG POST 03

Af Eva Grønbjerg Christensen

Maj 2023

DE 3 MYTER OM BÆREDYGTIGE INVESTERINGER

Fakta, Fiktion & Følelser


Bæredygtig investering eller investering i virksomheder og organisationer, der prioriterer bæredygtighed som f.eks. de 17 verdensmål (SDG'erne) og/eller miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige (ESG) faktorer, har fået øget opmærksomhed i de senere år, da investorer søger at tilpasse deres porteføljer med deres værdier. Men selvom bæredygtige investeringer vinder frem overalt, er der stadig mange myter og misforståelser, der fortsat lever i bedste velgående - og jeg synes, det er på tide at afkræfte nogle af dem, som jeg hører mest. Disse myter kan nemlig forhindre investorer i at udforske bæredygtige investeringer og gå glip af alle de potentielle fordele, som bæredygtige investeringer faktisk kan levere.


Myte 1: Bæredygtige investeringer giver lavere afkast


Der er en vedvarende myte, at investeringer, der prioriterer bæredygtighed, er på bekostning af afkast. Men denne myte er ikke understøttet af fakta eller evidens. Faktisk er der flere eksempler på virksomheder, der har fokuseret på bæredygtighed og ESG-faktorer, som har leveret en stærkere finansiel præstation over en længere tidsperiode end konkurrenterne. Desuden viser en del forskning, at virksomheder med klar strategi og systematisk arbejde med bæredygtighed, typisk er mere robuste og bedre positioneret til at klare forretningsmæssige udfordringer.


Sustainify_green_savings

Investorer kan evaluere den finansielle præstation af en virksomhed på samme måde, som de ville evaluere en virksomhed før enhver anden investering. For eksempel kan afkast på investering, cash flow og gæld, bruges til at evaluere den finansielle præstation af en virksomhed. Men samtidig kan den bæredygtige investor have et klart sæt af krav og kriterier for bæredygtighed, baseret på værdier. Ved at anvende et robust sæt af krav til nøgletal for det finansielle og bæredygtighed, kan investorer træffe informerede beslutninger og skabe et positivt afkast.


Myte 2: Bæredygtig investering er kun for hippier


Jeg har hørt denne myte så mange gange selv - fra traditionelle investorer med et gammelt syn på, hvordan man skaber et positivt afkast på investeringer og er også dækket i min bog om bæredygtige investeringer; Investér bæredygtigt - og bliv fremtidens vinder I aktiemarkedet. Denne misforståelse er problematisk, fordi den antyder, at investering i bæredygtighed er en nicheinteresse, snarere end en grundlæggende del i langsigtet investeringer. I virkeligheden er bæredygtighed et vigtigt aspekt af risikostyring og værdiskabelse, og er ikke længere en niche for investorer eller virksomhederne. Ved at inkorporere bæredygtighedsfaktorer i deres investeringsstrategier, kan investorer få eksponering for virksomheder, der er bedre positioneret til at levere langsigtet værdi. Det giver økonomisk mening – nu og i fremtiden.


Når investorer inkorporerer bæredygtighed i deres portefølje på forskellige måder, kan de matche deres værdier med deres økonomiske mål – og dermed skabe et højere niveau af personlig tilfredshed eller møde medlemmer/ kunders forventninger. Bæredygtige investeringer spænder fra en strategi om at finde virksomheder med stærke bæredygtighedsprofiler på tværs af alle sektorer, til impact-investeringer, der har et mere målrettet fokus på et bestemt miljømæssigt eller socialt problem, uden for det regulerede aktiemarked. Der er altså tale om en bred vifte af forskellige måder og niveauer at lave bæredygtige investeringer på.


Myte 3: Bæredygtig investering begrænser investeringsmulighederne


En anden udbredt myte, som jeg lige har hørt for nylig, er, at bæredygtig investering begrænser investorernes muligheder. Så vi alle køber de samme få aktier, som betegnes som bæredygtige. Men bæredygtige investeringer kan anvendes på tværs af aktivklasser og investeringstype. Desuden er der en række forskellige investeringsstrategier til rådighed for bæredygtige investorer. For eksempel indebærer negativ screening, at udelukke virksomheder baseret på specifikke krav og kriterier for bæredygtighed, såsom sektor, sin stocks, fossile brændstoffer, osv., Mens positiv screening indebærer at vælge virksomheder baseret på deres arbejde med bæredygtighed - som f.eks. de 17 verdensmål (SDG'erne), ESG og CSR eller alle sammen. Impact investering fokuserer på at investere i virksomheder (uden for aktiemarkedet, såsom startups), der har et specifikt socialt eller miljømæssigt formål, der matcher investorernes værdier. Og hvis du kigger på data om børsnoterede virksomheder leveret af Sustainify, vil du se, at den begrænsende forestilling netop er det - en forestilling. Der er masser af virksomheder at vælge imellem - men deres niveau for at nå og arbejde med bæredygtighed kan variere. Du kan vælge at investere i en virksomhed, der er i sine tidlige stadier af arbejdet med bæredygtighed eller en, der er længere fremme - det valg er dit.


Fordele ved bæredygtig investering


Bæredygtige investeringer er en vigtig tilgang for alle investorer at overveje, når de træffer investeringsbeslutninger. At afkræfte de nævnte myter er afgørende for at øge bevidstheden og forståelsen af bæredygtige investeringer og de potentielle fordele. Bæredygtige investeringer giver investorer mulighed for at matche deres investeringer med deres værdier og potentielt skabe et positivt afkast på lang sigt. Ved at inkorporere bæredygtighedsfaktorer i investeringsstrategien, har investorer nye områder at vurdere en investering efter og sammenligne den med andre, før de investerer. Investorer kan altså finde investeringer, der stemmer overens med deres værdier, mindske risikoen og stadig opnå et positivt finansielt afkast. Det giver mulighed for at vælge en strategi, der har enten en holistisk tilgang til bæredygtighed eller er mere tematisk - som klima eller diversitet. Det virkelige spørgsmål er, hvorfor alle investorer ikke allerede laver bæredygtige investeringer, når disse myter nu er afkræftet en gang for alle.


God vind!

LATEST

April 2023

SUSTAINABILITY & INVESTING

- THE HOW

March 2023

SUSTAINABILITY & INVESTING

- WHAT & WHY